Clasificarea Valorilor

Posted: decembrie 25, 2006 in filosofie, filozofie, Istoric

    Multitudinea şi varietatea valorilor constituie un fapt uşor de constatat , una din preocupările de bază ale axiologiei este si aceea a clasificării valorilor , a stabilirii unei tipologii acestora pentru a ne orienta mai bine în faţa diversitaţilor .    Valorile pot fi clasificate în funcţie de diverse criterii , unul dintre aceste criterii fiind  suportul valorilor , după care valorile sunt materiale şi spirituale . Suportul valorilor poate fi însă o persoană sau un lucru şi atunci primele sunt valori personale , iar în cele din urmă valorile reale sau materiale .Sănătatea şi cinstea sunt valori personale , iar utilitatea este o valoare reală .Unele valori sunt personale şi materiale în acelaş timp . Sănătatea , forţa fizică , frumuseţea corpurilor sunt valori precum cele estetice pe care le atribuim şi unor lucruri şi unor opere de arta cu suport material precum în sculptură , dar ele sunt spirituale prin semnificaţia lor .Pentru că unele valori sunt legate de un lucru (precum frumosul ca valoare estetică) sau de o persoană (în cazul valorilor morale) spunem despre acestea ca sunt valori aderente .Totodată adevărul ca valoare poate fi înfăţişat în multiple feluri şi de aceea spunem că valorile teoretice sau  cognitive sunt valori libere . (Nu-i frumos ce e frumos , e frumos ce-mi place mie).Valorile nu sunt legate numai de suportul lor ci şi unele de altele . Unele pot condiţiona realizarea altori valori sau sunt condiţionate la rândul lor de altele .Cele care condiţionează existenţa altor valori sunt valori de mijloc iar celelalte sunt valori scop . Valorile economice , politice şi juridice sunt valori de mijloc . Valorile morale , estetice şi religioase sunt valori scop .Dupa criteriul valabilitaţii lor , al ariei de extindere valorile sunt reale sau absolute , individuale sau generale , obiective sau subiective .După sensul lor valorile pot fi pozitive sau negative .Criteriul de clasificare a valorilor este cel al negocierii sau nonnegocierii . Valoarile de mijloc se pot negocia , dar nu acelaşi lucru se întâmplă cu valorile scop . Valorile economice , politice se negociază iar valorile morale , estetice si religioase in genere nu se negociază .Criteriul fundamental de clasificare a valorilor este cel după obiectul lor :

Ø       Valori economice

Ø       Valori morale

Ø       Valori juridice

Ø       Valori estetice

Ø       Valori politice

Ø       Valori religioase

Ø       Etc.

Comentarii
  1. ioannanice spune:

    Asta e doar teorie. Daca te uiti in jur, nu exista decat valoare materiala. Iar valorile spirituale sunt tot materiale, pentru ca provoaca omului o stare de bine, care se rasfrange asupra lucrurilor. Cu cat un om se simte mai bine, cu atat lucrurile create de el vor fi mai durabile si mai multe. Omul actioneaza din pur egoism si incearca sa se convinga ca ceea ce ii convine lui si care ii procura un anumit sentiment de siguranta se numeste valoare. Insa asa ceva, trebuie sa o spun, nu exista.

  2. Dyo spune:

    As adauga ca valorile au si o viata a lor, sunt intr-o continua miscare … ele se pot reflecta strategic in mod diferit in alegerile pe care le facem. De pilda ce este mai bine: sa citesti un capitol din Biblie sau sa speli vasele?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s