Cum trebuie să scrie filosofii?

Posted: ianuarie 17, 2007 in filosofie, filozofie

de Constantin Sălăvăstru

Interogatia din debutul acestei încercari – ce reproduce titlul unei anchete facute printre personalitatile culturii franceze la jumatatea deceniului al treilea al secolului trecut – nu a fost atât de prezenta – cum poate spiritul critic s-ar fi asteptat – în meditatia filosofilor sau a celor care le-au însotit reflectiile.

Daca concedem pâna la urma ca filosofii trebuie sa scrie – nu sunt putini aceia pentru care, chiar în timpurile moderne, modelul socratic reprezinta autentica întruchipare a gândului si destinului filosofiei – atunci fara îndoiala ca interogatia capata o anumita greutate si reflectiile în jurul ei pot fi ispititoare.

Exista o credinta adânc înradacinata în constiinta acelora care se ocupa de domeniul pe care-l vizam ? bazata, fireste, pe analize pertinente ale avatarurilor istorice ale gândirii filosofice ? conform careia discursul filosofic se impune mai mult prin ideatia pe care o aduce cu sine si mai putin prin forma pe care o îmbraca scriitura unei astfel de ideatii.

Acesta este, probabil, motivul pentru care exegezele asupra continutului gândului filosofic abunda, în timp ce îmtâmpinarile asupra formei discursive a gândului sunt ocazionale si adesea privite cu îngaduinta de aceia pentru care tematizarea este totul în filosofie. Discrepanta a fost desigur observata si subliniata, dar dincolo de câteva regrete de complezenta ? expresie a îngaduintei, tolerantei si bunavointei de care spiritele mari dau dovada câteodata! ? nimic nu s-a întâmplat fiindca, nu-i asa, toti cei atinsi de aripa filosofiei merg acolo unde se iluzioneaza ca ar putea fi remarcati mai usor! Tot articolul

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s