Colocviile de filosofie de la Casa Lovinescu: Filosofie şi dualism

Posted: iunie 20, 2007 in filosofie, filozofie, noutati

Societatea Română de Fenomenologie şi Centrul de Studii Fenomenologice (Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti) anunţă

A PATRA EDIŢIE A COLOCVIILOR DE FILOZOFIE DE LA CASA LOVINESCU

Tema propusă pentru acest an este Filozofie şi dualism

Colocviul se va desfăşura între 26-28 octombrie 2007, la Casa Lovinescu

A patra ediţie a colocviilor de la Casa Lovinescu urmăreşte să creeze cadrul propice unei o discuţii legate de caracterul dihotomic al gândirii filozofice.

Este gândirea filozofică europeană una prin natura ei dihotomică? Multe din momentele centrale ale istoriei filozofiei oferă o serie de răspunsuri afirmative la această întrebare. Individual-general, bine-rău, analitic-sintetic, adevărat-fals, afirmaţie-negaţie, fiinţă-nefiinţă, spiritual-corporal, transcendent- transcendental, metafizic-antimetaf izic, credinţă-cunoaştere sunt doar câteva dintre dihotomiile care s-au perpetuat de-a lungul istoriei filozofiei. Cum arată (ar arăta) o filozofie care încearcă să depăşească gândirea dihotomică? Este o astfel de depăşire cu putinţă şi care sunt consecinţele pentru filozofie ale unei asemenea depăşiri? Care sunt reperele principale ale acestei încercări în istoria filozofiei europene?

La cea de-a patra ediţia a Colocviilor de la Casa Lovinescu sunt încurajaţi să participe toţi cei care, pornind de la o concepţie filozofică, pot dezvolta un răspuns la întrebarea: Este gândirea filozofică una prin natura ei dihotomică? Sunt de asemenea aşteptate propuneri de lucrări care pot dezvolta filozofic ipoteze şi concepţii, care pun sub semnul întrebării natura intrinsec dihotomică a gândirii filozofice.

Conferinţele vor dura 30 de minute, alte 30 de minute fiind dedicate discuţiilor. Cei interesaţi să participe sunt rugaţi sa trimită până în 15 august 2007 un rezumat (20 de rânduri) al subiectului propus, la adresa andreea.parapuf@phenomenology. ro.

Text copiat integral de pe Evado.ro 

Cine se ofera sa faca macar rezumatul rezumatului din discutiile ce vor avea loc acolo?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s