Diogenes Laertios – Despre vietile si doctrinele filosofilor vol 1

Posted: septembrie 20, 2007 in filosofie, filozofie

Unii autori afirmă că studiul filozofiei a început la popoarele străine2. Ei susţin că perşii au avut pe magi, babilonenii şi asirienii pe chaldei şi indienii pe gimnosofişti3; celţii şi gallii pe aşa-numiţii druizi sau semnotheoi4, după cum afirma Aristotel în lucrarea Despre magie5 şi  Sotion6 în cartea a douăzeci  şi treia a scrierii  sale Succesiunile filozofilor. De asemenea, ei spun că Mochos7 a fost fenician, Zamolxis trac, iar Atlas libian. Egiptenii cred că Hefaistos* a fost fiul lui Neilos, că el a început filozofia, reprezentanţii ei de frunte fiind preoţii şi profeţii.

Hefaistos a trăit înainte de Alexandru Macedon cu patruzeci şi opt de mii opt sute şaizeci şi trei de ani, în care timp au avut loc trei sute şaptezeci şi trei de eclipse de soare şi opt sute treizeci şi două de lună9.

De la magi, dintre care primul a fost persanul Zoroastru, până la cucerirea Troiei au trecut cinci mii de ani, spune Hermodoros platonicianul10 în cartea sa Despre matematici. Xanthos Lidianul” însă spune că de la Zoroastru până la expediţia lui Xerxes12 s-au scurs şase mii de ani13 şi, după Zoroastru, s-au succedat o mulţime de magi – şi anume: Ostanes, Astrampsychos, Gobryas şi Pazatas14 -până la cucerirea Persiei de către Alexandru cel Mare.

Tot textul

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s