Libertatea

Posted: octombrie 25, 2007 in filosofie, filozofie

Text preluat de pe blogul lui Hristofor

Poate niciodata oamenii nu s-au preocupat de libertate mai mult decât astazi. In vechime, discutiile despre libertate erau o preocupare filozofica. De exemplu grecii, aveau nevoie de o filozofie a libertatii care sa se opuna zeilor dezlantuiti si tirani. Zeii grecilor ii asupreau pe oameni. Atunci când Prometeu, zeul umanist, a vrut sa duca focul oamenilor, Zeus l-a pedepsit, legându-l de o stânca, unde vulturii ii ciupeau ficatul.

Religii care sa se ocupe de libertatea omului sunt prea putine, de fapt, numai una. Când spun “religie”, vreau sa invit la corectitudine terminologica. Religie din latina inseamna “re-legare”, adica restabilirea relatiei dintre om si Dumnezeu, doua persoane. Pentru orientali, ideea unui Dumnezeu-Persoana este vulgara, ei nu o pot concepe. Orientalii nici nu au Dumnezeu, ei au doar invatatori care te invata sa te “eliberezi”. De aceea, obsesia eliberarii la orientali este o filozofie, alaturi de cea greaca sau cea nietzschiana, dar nu o religie. Musulmanii, care cred intr-un Dumnezeu persoana, au o singura zi pe an, in decembrie, de sarbatoarea zisa “noaptea rugaciunii”, când Allah se coboara din al saptelea cer pâna la primul cer si atunci le aude rugaciunile. Niciodata Dumnezeul musulmanilor nu l-a numit pe vreun om prieten al sau, asa ca Hristos.

Desigur, fiecare e liber sa aiba o definitie personala a libertatii. Suprarealistul Salvador Dali, era de parere ca “pentru a fi liber trebuie sa fii putin multimilionar”. Pentru Friedrich Nitzsche, libertatea este puterea de a spune “nu!” Altii pot spune ca a fi liber inseamna a avea tot ce voiesti, atunci când voiesti. Pe de alta parte, un proverb grecesc spune ca “atunci când zeii vor sa-l pedepseasca pe om, ii trimit tot ce vrea”.

Tot Textul 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s