Filozofia in China Antica

Posted: Martie 8, 2008 in filosofie, filozofie

Oamenii luminati ai Chinei antice au pus esenta unei lumi întregi în interiorul unui cerc împartit în doua principii, legi, polaritati. Occidentalii au întotdeauna tendinta de a spune “s-a pierdut”, “s-a distrus” sau “trebuie distrus”, “trebuie sa scapam de asta” sau “trebuie sa renuntam la asta”, pe când stiinta initiatica ce pleaca din timpurile de început ale Chinei primitive spune ca “nimic nu se pierde, totul se transforma”. Aceasta afrmatie este reprezentata si de ideograma yin/yang.

Cunoasterea civilizatiei chineze contemporane constituie pentru multi o necunoscuta, iar cultura Chinei antice, un mister necitit pentru majoritatea europenilor. Am auzit vorbindu-se despre mari gânditori si filosofi greci, italieni, francezi, englezi, rusi, germani, americani etc., care au facut subiectul multor revelatii si controverse în întregul continent european si nu numai. Rar mi-au trecut pe lânga ureche exemple din istoria Chinei antice si despre filosofia acesteia. Mi se pare ciudat sa studiem dezvoltarea Europei antic

e fara sa pomenim principalul izvor al spiritualitatii si gândirii antice. Bazele multor filosofii, doctrine si de ce nu si stiinte, se afla puternic ancorate în istoria Chinei de dinainte de Hristos.Ca orice alta civilizatie a acestui pamânt, China, la începuturile sale, a dezvoltat o întreaga filosofie a existentei si a manifestarii divinului pe pamânt. Din punctul meu de vedere, este cea mai echilibrata filosofie din cele ale antichitatii de pe întreaga planeta. Spun asta pentru ca au vazut în spiritualitate echilibrul perfect al celor trei structuri umane: trup, suflet si spirit. Ei acorda o importanta deosebita fiecarei structuri în parte. Ei spun ca un trup “neglijat si bolnavicios” nu poate fi locasul unui suflet si al unui spirit luminos. Daca ne gândim bine, si mântuitorul nostru Iisus Hristos a asemanat trupul cu un templu. Bineînteles, vorbim de trup în sensul spiritual, si nu în acela al placerilor si nesabuintei.

Tao este în afara dogmelor religioase
Principiul armoniei divine, puterea primordiala care da nastere tuturor fenomenelor din Univers, este denumit de chinezi Tao. Cei care învata cum sa traiasca în armonie cu Tao pot stapâni aceasta putere pentru a-si intensifica si a-si prelungi viata. Cu alte cuvinte, Tao este un întreg mod de viata. Aceasta filozofie antica ofera o imagine de ansamblu si de relatie între materie si energie, corp si minte. Tao înseamna “cale”, si nu o cale colectiva, ci una individuala. Pentru a-l întelege pe Tao si pentru a trai în armonie cu acest principiu, taoistii pun accent pe individualitate, pe calea unica ce se poate descoperi dinlauntrul fiecarei persoane. În momentul în care încerci sa institutionalizezi spiritualitatea, sa o organizezi într-un anume mod, înseamna ca te îndepartezi de cale, de Tao. Unul dintre cei mai mari gânditori ai Chinei antice, Lao Zi, spune referitor la acest lucru: “Calea care poate fi organizata nu este adevarata cale”. Ideea dogmelor religioase iese din principiile taoiste. Aceasta cale revelata de la începuturile existentei poporului chinez nu face altceva decât sa puna omul în legatura cu natura si cu manifestarea divinului pe pamânt. Reprezinta o cale pasnica, linistita, blânda si nu una agresiva, de cucerire, asa cum s-au manifestat caile occidentale. Taoistii vad întregul univers ca fiind îmbibat cu tao teh (puterea Tao). Aceasta putere cosmica primordiala a fost numita “Tai Hsu” (Marele Vid), “Tai Chi “ (Stramosul Tuturor Lucrurilor) si “Tai Yi” materialul imaterial din care a aparut întregul univers.

Tot textul 

Comentarii
  1. sfinx667 spune:

    ” ma bag in seama „… deci exist.. sunt impresionata, placut:)
    respecte,
    SIBILLA

  2. tonysss spune:

    Si scaunul pe care stau exista, dar nu gandeste 😀

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s