Solidele lui Platon

Posted: Iunie 3, 2008 in filosofie, filozofie, filozofii
Etichete:

Cele mai vechi dovezi ca Solidele perfecte au fost cunoscute sunt din neolitic: popoarele neolitice din Scoţia au construit modele în piatra în care apar cele cinci solide, cu 1000 de ani inaintea lui Platon. Modelele sunt pastrate in Ashmolean Museum – Oxford.
Anaxagoras ( 500 – 428 i.e.n.) era cu putin mai in varsta decat Onipeides din Chios; Onipeides este unul dintre primii autori greci care s-au ocupat de constructiile geometrice. Onipeides considera drept elemente primordiale focul si apa si sustinea ideea ca sufletul Universului este divinitatea. Putinele informatii pe care le posedăm despre activitatea lui Onipeides ingaduie sa fie alaturat scolii pitagoreice.
Pitagora a murit in jurul anului – 490, nu a lasat scrieri, iar detaliile vietii si ale invaţaturilor sale sunt cunoscute doar prin adeptii sai.
Doctrina lui Pitagora a supravietuit fiind enuntata , aproape nemodificata, in dialogul Timaeus ( – 350 ) a lui Platon.
Pentru Pitagora , Universul este o creatie divina, in care rolul omului este sa-si infranga animalitatea si sa incurajeze divinul.
Universul se manifesta ( ni se prezinta) prin proportii juste, prin ritm, prin numere; lumea canta si vibreaza armonios, iar un mod de viata plin de intelepciune este sa nu strici această armonie data.
In filozofia pitagoreica se dezvolta o teorie prin care primelor numere li se atribuie , printre altele, calitaţi care le fac sa corespunda unor figuri geometrice: 1 corespunde unui punct, 2 corespunde unei linii, 3 unei suprafeţe si 4 unui solid. Solidele au proprietaţi ciudate si magice: pitagoricii au fost printre primii care au sugerat ca pamantul este o sfera si ca cerurile se rotesc în sfere ( concentric) în jurul său. Pitagoricii au descoperit construcţia matematica a tetraedrului ( 4 fete), al octaedrului ( 8 fete ), al dodecaedrului ( cu 12 fete) si al icosaedrului ( cu 20 fete).
40 Theodoros din Cyrene ( – 470 ; – 420) – mare matematician din antichitate; a fost profesorul lui Teetet, alta mare figura a matematicii greceşti. Theodoros a venit la Atena in ultimul patrar al veacului al V-lea, participand la miscarea intelectuala a timpului. Aproape de varsta de 30 de ani, după moartea lui Socrate, al carui discipol a fost, Platon il vizitează pe Theodoros si audiaza prelegerile acestuia.
50 Timaeus a fost pitagorician din veacul al VI – lea i.e.n. Platon l-a putut cunoşte la Locri, in calatoria sa in Magna Graecia; in cinstea lui si-a intitulat Platon unul din dialoguri: Timaios.
Suda Timaios locrianul a scris Mathematica, Despre natura, Despre viata lui Pytagoras si , probabil, Despre sufletul Universului si al naturii.

Tot textul

Comentarii
  1. Livia spune:

    Platon, dragutul de el… my favorite 😀 „Orice lucru se înfăţişează astfel, încât, luat în el însuşi ca fapt săvârşit, nu-i nici bun, nici rău. Ceea ce facem de pildă acum, bând, cântând, discutând… nici unul din aceste lucruri nu-i frumos în sine. Numai prin modul cum le săvârşim, ele pot deveni frumoase; adică procedând frumos şi drept. Dacă nu, urmează răul. La fel cu amorul. Nu orice Eros e frumos şi vrednic de laudă, ci numai acela care ne îmbie să iubim în chip frumos.” 😉

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s