Daca…

Posted: iulie 3, 2008 in filosofie, filozofie, filozofii

Dacă vrei odihnă – crede. Dacă vrei adevărul – caută şi suferă. Frederich Nietzsche

Comentarii
 1. ioannanice spune:

  Am citit zilele trecute o carte, se numea Plansul lui Nietzsche. Un roman fictional, dar demn de a fi citit, fie si pentru incredibila tenta de autenticitate. Pe scurt, romanul descria desperarea lui Nietzsche, provocata de iubirea sa pierduta, pe nume Lou Salome. Ce m-a frapat in aceasta carte a fost felul incapatanat de a fi a lui Nietzsche si modul in care privea supraomul, ca pe o iesire din starea sa disperata de a fi. Ma intrebam daca pentzru a capata o stare sanatoasa a spiritului trebuie sa te izolezi de cei din jur, asa cum facea si Nietzsche, sa suporti durerea fizica, dar si cea psihica, si chiar sa incerci sa o acutizezi. Mai ales, sa ii indepartezi pe cei dragi, sub pretextul unei libertati personale, care sa te indreptateasca te a te numi OM. Nietzsche a renuntat la tot, a ales calea inaltimilor si a singuratii, a acceptat boala si durerea. Cartea merita citita, fie si de dragul dialogului purtat de Nietzsche si de doctorul sau, Josef Brauer.
  Eu, ce sa zic..Am experimentat durerea, la fel ca si Nietzsche. Chiar si singuratatea, si starea de disperare. La urmea urmei, toti trecem prin asa ceva. Numai ca foarte putini ajung sa vada in aceste stari modalitati de intarire a eului si de cai de filosofare sanatoasa..

 2. mysticalgreen spune:

  De multe ori pentru a supravietui durerii si suferintei alegi tot aceeasi cale – durerea si suferinta, insotite de izolare, singuratate si in final solitudine.
  Fiecare e liber sa aleaga ceea ce simte!
  Eu cred insa ca vindecarea vine tot prin iubire, numai asa poti renaste!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s