Cercetarea filosofică azi

Posted: noiembrie 22, 2008 in filosofie, filozofie, filozofii
Etichete:, , ,

Proiecte filosofice integraţioniste în Institutul de filosofie şi psihologie,, C. Rădulescu Motru” al Academiei Române. Invitat acad. Alexandru Surdu, Presedintele Sectiei de Fisofie , Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române. Realizator Constantin Aslam

Comentarii
 1. baldovin spune:

  Va salut. Acum vreo 6 ani ati tinut minte ca la un curs de logica am avut o divergenta fata de principiul tertului exclus parca. Nu stiu daca ma mai tineti minte, eu as paria ca da.

  Am aflat de curand ca Tonysss e de fapt Constantin Aslam profesorul de la arte cu care eu n-am avut noocul sa fac logica/filosofie. Am vrut de mult sa comentez pe blogul dvs. fara sa stiu cine sunteti insa wordpress-ul nu m-a lasat dacat daca aveam cont la el. Acum ca si stiu cine sunteti mi-am facut un cont pe wordpress asa ca voi fi si un comentator pe langa cititor.

  As vrea sa comentez relatia dintre psihologie/filosofie despre care a discutat dl. Surdu.
  Exista 2 intelesuri pentru termenul psihiologie. Unul este apropiat de psihanaliza si care explica sentimentele/simptomele/psihismul in general prin pulsiuni. Altul este cel de biologie/neurofiziologie periferica. In ambele acceptiuni psihologia nu este subordonata filosofiei petru ca nu pleaca de la principiile ei si nici nu incearca sa se subordoneze unor categorii. Ea nici nu e interesata prea mult de studiul gandirii corecte. Deocamdata. Psihologia asa cum o stim astazi ca stiinta limitata la un domeniu (redus) – in cazul de fata psihicul – a inceput sa se consolideze abia in contacttul cu tulburarile psihice. Adica exact cu cazurile unde logica pare sa dea faliment. Ele au fost un fel de lupa pentru crearea unor concepte cu mult mai reduse ca arie de acoperire decat categoriile filosofiei. Psihologia nu a creat un sitem filosofic ci un camp de concepte restranse care interactioneaza intre ele si astfel explica simbolic realitatea psihicului. Exista asanumitele neurostiinte care probabil ca vor ajunge sa explice in detaliu si foarte precis mecanismele gandirii corecte. Deocamdata se afla la nivelul empiricului. Mai dureaza un secol sau 2 pana sa vina cu imbunatatiri.

  • Tony spune:

   Buna ziua, din pacate nu sunt eu acel vestit profesor ci doar reproduc o parte din seriile izvoarelor de filozofie. Un fel de doxografie. Sunt un fost student santajat de filozofie. Interesante comentarii. Va mai astept.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s