Avem nevoie de mai multa Filozofie

Posted: ianuarie 14, 2007 in filosofie, filozofie

de Prof. Delia Steinberg Guzmán 

Astăzi ne lipsesc multe lucruri. Fără doar şi poate, suntem asemenea unor săraci în pofida abundenţei şi facilităţilor tehnologice care urmăresc să satisfacă nevoile reale sau presupuse ale fiinţei umane. Dar un lucru este cert: cu cât mai multe bunuri posedăm cu atât mai multe nevoi apar şi astfel se creează un cerc vicios greu de întrerupt, exceptând cazul în care ne rezumăm doar la obţinerea lucrurilor care realmente ne lipsesc.

De aceea spunem: Avem nevoie de mai multă Filosofie.

Atunci când explicăm care sunt finalităţile urmărite de Noua Acropolă, menţionăm cursurile de Filosofie abordate în manieră clasică şi tocmai aici punem accentul, pe maniera clasică, adică pe acea Filosofie amplă, ce cuprinde întregul spectru al vieţii încercând să răspundă la toate întrebările ei, fără a se limita la reperele rigide care o încorsetează astăzi.
FILOSOFIA EXISTĂ, DAR…

Desigur, ne putem întreba: oare nu există Filosofia şi astăzi, în era contemporană şi de ce ar trebui să recurgem la stilul clasic? Da, există, dar… Nu vom intra în amănuntele programelor de studii universitare şi nici în ale acelora care se predau în şcolile medii. Există cursuri de Filosofie, dar natura lor poate îmbogăţi sau nu viaţa celor ce le recepţionează, nu atât datorită programului de studii, ci mai ales datorită profesorilor care le predau. Doar cei care pun o mare dragoste în munca lor reuşesc să se facă înţeleşi de către elevi şi să trezească în ei o dorinţă de căutare şi de descoperire autentică. Ceilalţi nu reuşesc decât să genereze un trist haos mental care conduce la formularea binecunoscutei opinii despre Filosofie: un amalgam de vorbe şi concepte insuportabile şi inutile.  Tot articolul

Lasă un comentariu