Obiectul si Problematica Filozofiei

Posted: ianuarie 23, 2007 in filosofie, filozofie

1. SENSURILE CONCEPTULUI DE FILOSOFIE
      1.1. Consideraţii preliminare
     Prin filosofie o cultură îşi defineşte propria sa personalitate; ea ocupă un loc şi jocă un rol aparte în viaţa spirituală a societăţii, în cultura umanităţii; filosofia constituind chintesenţa, rezumatul şi formula generală a unei epoci.
     Etimologic, filosofia derivă din doi termeni greceşti: „filos” (iubitor) şi „sophia” (înţelepciune) deci, într-o primă accepţie, filosofia devine echivalentă cu „dragostea de înţelepciune”. Cu acest sens, termenul a fost folosit pentru prima dată, după unii, de Pitagora, după alţii, de Herodot. Cercetătorii atribuind paternitatea folosirii termenului de „filosofie” primului gânditor. Totuşi accepţiile date înţelepciunii erau diferite: pentru Pitagora (580-500 î.Hr.), înţeleptul se identifica cu individul care avea cunoştinţe temeinice în domeniul matematicii („ştiinţa supremă”, „ştiinţa numerelor”), de fapt, admiterea în viitoarele Academii greceşti era condiţionată de iniţierea candidaţilor în tainele matematicilor; Herodot (487-425 î.Hr.) atribuia un sens pragmatic termenului, înţeleptul disingându-se printr-o anumită iscusinţă, abilitate, într-un anumit meşteşug; Socrate (469-399 î.Hr.) considera înţelept individul care a ajuns în stadiul de autocunoaştere, credinţă concretizată în principiul: „cunoaşte-te pe tine însuţi”; Platon (427-347 î.Hr.) vedea înţelepciunea ca finalitate a efortului de cercetare şi cunoaştere a adevărului.
     Termenul capătă, în timp, şi alte conotaţii semantice; astfel „sophia” se identifică cu arta sau putinţa de a trăi bine, filosofia fiind privită ca o morală care-ţi impune un comportament rezonabil; cu reflecţia critică asupra fundamentelor ştiinţifice, cunoaşterea adevărurilor esenţiale.
    Un răspuns tranşant la întrebarea „Ce este filosofia ? „este greu de găsit, unii chiar şi-au mărturisit neputinţa (J. Lachelier), iar alţii au adăugat peremptoriu că filosofia nu este o materie de cunoscut. „Nu există filosofie pe care o putem învăţa, nu putem – adăuga Kant – decât să filosofăm” sau, cum îl completa mai târziu Husserl ” (…) filosofi noi nu devenim prin intermediul filosofilor (…) Nu de la filosofi, ci de la fapte şi probleme trebuie să pornească imboldul spre cercetare” [„Filosofia ca ştiinţă riguroasă”, p. 73]. Pentru a ne păstra în limitele rezonabilului, conchidem: putem învăţa orice filosofie, dar nu suntem obligaţi să avem aceeaşi părere. Butada lui P. Ţuţea – „Nu există filosofie ci doar filosofi”-, reală în esenţa sa, ne reaminteşte de sofismul aristotelic: „Cei care filosofează filosofează, cei care nu filosofează filosofează, deci toţi filosofează”. Idee reluată de Nietzsche într-o formulă aproape identică: „Orice adevărată filosofie este povestirea unei aventuri personale”.  Tot articolul

Comentarii
  1. claudiu spune:

    Am si eu o nelamurire. Tu vorbesti despre filozofie ca materie educationala? Sa intentia ta este sa filozofezi? Pentru ca daca esti doar un teoretician al filozofiei, nu o sa ai prea mult trafic.
    Dar poate nu asta este intentia ta….
    Pe mine m-ar fi interesat sa citesc noi idei filozofice. Le-as fi aprobat sau combatut. O istorie a filozofiei ma intereseaza mai putin, mai ales cand exista atatea mijloace de informare.
    Concluziile iti apartin.

    In facultatea aveam adevarate razboaie cu profu’ de filozofie pe tema asta. Nu spun ca ce preda nu era interesant, dar mai interesant mi se parea sa convingi studentul sa gandeasca intr-un mod filozofic.

  2. tonysss spune:

    🙂 Ma intereseaza filozofia de orice fel . Ca sa iti raspund la a doua intrebare : Oricine filozofeaza oriunde. Vrei sa spui ca ideile vechi filozofice nu mai sunt utile? 🙂 Poate pe tine nu te intereseaza decat probleme filozofice de actualitate , am sa ma orienteze si spre asa ceva. Imi place tot ceea ce poate sa starneasca gandirea din cauza asta nu am numai texte cu caracter filozofic dupa cum bine vezi.

  3. claudiu spune:

    m-ai inteles gresit. Logic ca ma intereseaza ideile filozofice vechi. Singura problema este data de faptul ca eu vad in blogul tau doar o teorie a filozofiei, nu filozofie in sine.
    E ca un manual, in care altii te invata ce inseamna filozofia, dar nu-ti spun nimic despre cum sa faci filozofie.
    Sper ca acum sa fiu destul de clar si sa-ti pot combate, pe viitor, un concept filozofic al tau. 🙂

  4. tonysss spune:

    Cam asa e, aici teoria pana cand ma decid sa pun pe picioare un blog personal, nu stiu daca se merita, am sa vad… Pot sa iti recomand pana atunci din Catalogul meu un blog plin de filozofie „in sine” 🙂 http://sunhunter.filozofie.ro

Lasă un comentariu