Conceptul filosofic de holism

Posted: ianuarie 28, 2007 in filosofie, filozofie

Conceptul  filosofic de holism  este diametral opus atomismului. Atomistii erau de parere ca orice intreg poate fi divizat si analizat in partile componente precum si in relatiile existente intre aceste parti componente. Holistii afirma ca intregul este in realitate mult mai mult decat o simpla suma a partilor sale.Atomistul divide lucrurile pentru a le cunoaste mai bine; holistul abordeaza lucrurile sau sistemele ca un agregat si este de parere ca putem sa aflam mai mult despre ele, „privite” din aceasta perspectiva si sa intelegem mult mai bine natura lor esentiala si scopul lor.

Atomismul antic a lui Leucipp si Democrit (al V-lea secol i.Ch.) a fost punctul de plecare pentru teoria fizicii clasice. Conform parerii lor, totul in univers este format din atomi (a-tomos inseamna indivizibil),indivizibili si indestructibili, atomi de diferite tipuri. Schimbarea pentru ei reprezinta o rearanjare a acestor atomi intr-o alta structura. Acest mod atomist de a gandi a fost o reactie la holismul timpuriu al lui Parmenide,care era de parere ca la un nivelul primar, esential, universul este o unitate care nu se schimba. Conform parerilor lui : „Totul este unul. Unul este indivizibil, de aceea este un intreg continuu…Este complet in fiecare parte a lui precum masa unei sfere compacte.”

Tot textul

Comentarii
  1. claudiu spune:

    Si pana la urma nici unul dintre curentele filozofice nu are dreptate suta la suta. Holismul si-a dovedit justetea afirmatiilor doar datorita faptului ca, intr-adevar, scopul poate fi observat, cuantizat, analizat, doar avand acces la intreg ansamblul.
    In acelasi timp, atomismul, are dreptate dintr-un alt punct de vedere, si anume cel al acceslui la componente.
    Ambele curente, privite din punct de vedere holistic sunt o realitate comforma universului in care traim, si pe care il simtim.

  2. tonysss spune:

    cel putin 1 lucru devine enervant, cam toate curentele au dreptate in felul lor 🙂 , dar nimic general valabil sau doar cateva principii

  3. claudiu spune:

    exact. ramane doar sa folosim matematica, si dupa o proportie riguroasa, sa descoperim care este numitorul comun. iar de acolo sa ne creem propriul sistem de valori si credinte.

Lasă un comentariu